Арахіс - однорічна невисока трав'яниста рослин родини бобових, що росте в країнах з теплим і вологим кліматом. Ядро арахісу (горіха), довгасті, завбільшки з квасолину, покриті темно-червоною, світло-рожевого, кремового або сірувато-жовтої шкірочкою.
Батьківщиною арахісу є Бразилія, звідки горіх поширився і на інші території (Аргентина і т.д.).
Сорти арахісу:
2) Bold
Країна виробник - Індія, фракція 50 \ 60,
Арахіс є цінною харчовою культурою в усьому світі, особливо, це стосується сорту Болд, який дуже поширений і найбільш затребуваний.
3) Ranner
Сорт арахісу Runner:
Арахіс Runner в шкірці
38/42 40/50 50/60 60/70 70/80 80/100
Арахіс Runner бланширує
38/42 40/50 50/60
Основна характеристика цього сорту арахісу - велика кількість ядер великого розміру. Більше половини ядер арахісу цього сорту мають розмір 38/42 і 40 / 50, найбільший з можливих. Цей розмір видно за формою шкаралупи. Майже всі шкарлупки містять два повноцінних ядра арахісу.
Вирощується в основному в Південно-Східній частині США, а також в Аргентині.
3) Бланш
Країна виробник - Індія, Бразилія, Аргентина, Чилі, Китай.
Арахіс бланшований - це арахіс, очищений від лушпиння. Бланшований арахіс широко використовується в різних галузях.
Його можна обсмажувати, солити, а також дробити до різних розмірів.
4) Ява
Країна виробник - Індія, фракція 50 \ 60,
Світло-рожеві округлі ядра
Застосування в кулінарії:
Арахіс різних сортів вживається в сирому, вареному і смаженому вигляді, його солять або цукру, а також використовують в процесі приготування різної продукції:
- арахісового масла,
- печива,
- цукерок і
- інших кондитерських виробів,
- додають в соуси, м'ясні та овочеві страви.
Основні показники якості:
Арахіс не повинен мати сторонніх запахів і присмаків, в ньому не повинно бути живих комах і кліщів.
- Вологість: максимальне значення - в зернах арахісу 9.0%
- Цвілеподібні, прогірклі або гниють зерна макс. 0,2% (масова частка).
- Органічні і неорганічні сторонні речовини - будь-які речовини, які не є арахісом, включаючи камінчики, пил, насіння, стебла та ін.:
- Домішки тваринного походження (включаючи мертвих комах) макс. 0,1% (масова частка)
- Інші органічні і неорганічні сторонні речовини - зерна арахісу макс. 0,5% (масова частка)
Країна виробник сирого арахісу - Індія, Аргентина - рідко, Китай.
Зберігання: Зберігати очищений арахіс потрібно в закритій тарі, так як тепло і світло допоможуть зробити горіхи згірклими. Подрібнений арахіс рекомендується використовувати протягом 2-х місяців від моменту виробництва.
Термін зберігання арахісу в середньому становить 12 місяців. Такий показник відноситься тільки до горіхів в шкаралупі. Якщо оболонка видалена, то термін придатності зменшується. Без шкаралупи в темному і прохолодному місці арахіс збереже свіжість протягом 6-9 місяців.